KKE Θήβας για το θάνατο ανήλικου παιδιού στη δομή φιλοξενίας Θήβας

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Ο θάνατος ενός παιδιού νηπιακής ηλικίας στη «Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών» Θήβας ανέδειξε για ακόμη μία φορά με τον πιο τραγικό τρόπο το αίσχος του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

          Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών, με βάση τους Κανονισμούς του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Εξαιτίας αυτών των συμφωνιών που φέρουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τους πολέμους και τη φτώχεια εγκλωβίζονται στην Ελλάδα την ώρα που επιθυμούν να να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

          Κατά συνέπεια, κάθε λογής άνθρωποι (οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, αιτούνες άσυλο, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες) στοιβάζονται σε «δομές» που συνήθως στερούνται βασικών υποδομών και του κατάλληλα απαιτούμενου προσωπικού.

          Η πολιτική της ΕΕ και οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει και υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η «εργαλειοποίηση» του προσφυγικού από την Τουρκία στα γεωπολιτικά παζάρια, είναι βασικοί παράγοντες που έχουν προκαλέσει τον εγκλωβισμό.

          Το κράτος όχι μόνο δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες διαβίωσης στις «δομές φιλοξενίας», αντίθετα αναθέτει μια σειρά νευραλγικών υπηρεσιών στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αυτές με τη σειρά τους λυμαίνονται πακτωλό χρημάτων και χρηματοδοτήσεις ευρωενωσιακών προγραμμάτων εκμεταλλευόμενες τους εργαζόμενούς τους, που τους απασχολούν με εργασιακές σχέσεις λάστιχο και χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

          Οι παραπάνω απαράδεκτες συνθήκες ισχύουν στο ακέραιο και στον καταυλισμό της Θήβας, όπου αυτή την περίοδο περίπου εννιακόσιοι άνθρωποι στεγάζονται σε ένα μετασκευασμένο εργοστάσιο και σε κοντέινερ στον προαύλιο χώρο του. Μόλις πριν μερικές εβδομάδες, 150 άτομα που διέμεναν σε ξενοδοχεία επανήλθαν στο χώρο επιβαρύνοντας τις συνθήκες διαβίωσης. Ταυτόχρονα, ένα σημαντικό ποσοστό των «φιλοξενούμενων» αποτελείται από αναγνωρισμένους πρόσφυγες που παραμένουν εκεί ενώ θα έπρεπε να έχουν μεταβεί στις χώρες προορισμού τους.

          Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα τα εξής μέτρα:

·         Να διερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες και οι αιτίες της πυρκαγιάς και να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση όσων διαμένουν στη «Δομή Φιλοξενίας Θήβας».

·         Να κλείσουν τώρα τα hot spot στα νησιά, να μη δημιουργηθούν νέα στρατόπεδα εγκλωβισμού, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και τη χώρα. Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και οι Κανονισμοί του Δουβλίνου, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους και από εκεί να τους δοθεί η δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο.

·         Να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες Ασύλου και να αυξηθούν τα Περιφερειακά Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου με ταυτόχρονες προσλήψεις διερμηνέων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και τη χορήγηση ταξιδιωτικών έγγραφων και αδειών διαμονής.  Να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους.

·         Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες, ειδικές δομές που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους.                                                      

·         Να ακυρωθούν οι μαζικές εξώσεις των προσφύγων, να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Να αρθεί η διακοπή του μηνιαίου βοηθήματος.

·         Να εξασφαλιστεί στέγαση για όλους τους άστεγους πρόσφυγες σε διαμερίσματα, να αξιοποιηθούν κλειστά ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια.

·         Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία.

Σχετικά